Με αφορμή την εξέλιξη στον τομέα των εγκαταστάσεων επίγειων και δορυφορικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, θεωρήθηκε αναγκαίο να δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, μερικά παραδείγματα συνδεσμολογειών, τρόπου κατασκευής δικτύων, SAT/TV καθώς και ορισμένες απαραίτητες διευκρινήσεις.
Μια σωστή κεραία ένα καλό καλώδιο και μια σωστή διανομή, λύνουν κάθε πρόβλημα για ένα σωστό δίκτυο.
Κεραία λήψεως Υπάρχει μεγαλη ποικιλία κεραιών. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωριζούμε ειναι η ενίσχυση που προσφέρει ,[απολαβή ή gain]. Μια καλή κεραία παρουσιάζει απολαβή απο 12 εως και 18 db.
Οι ενισχυτες Εδω εχουμε βασικα τους ενισχυτες ιστου ,τους ενισχυτες δικτυου [κεντρικους] ,και τους ενισχυτες γραμμης.
Ο ιστου εχει την ιδιοτητα να ενισχυει πολυ χαμηλα σηματα. Συνδεεται οσο γινεται πιο κοντα στην κεραια διοτι η απωλεια του καλωδιου προστιθεται σαν θορυβος με αποτελεσμα την μειωση της ποιοτητας του σηματος.
Ο κεντρικος ενισχυτης εχει την δυνατοτητα να δεχτει στην εισοδο του πολυ πιο υψηλα σηματα προκειμενου να διανεμηθουν. Εκτος απο τον αριθμο εισοδων που μπορει να εχει ενας ενισχυτης, δυο ακομη ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα που μας ενδιαφερουν.
α] Ο συντελεστης ενισχυσης [GAIN] που μετριεται σε db και ειναι δυνατον να ειναι διαφορετικος στα VHF και διαφορετικος στα UHF εφοσον εχει διαφορετικες εισοδους . Ο συντελεστης ενισχυσης απλως δηλωνει ποσες φορες μπορει ο συγκεκριμενος ενισχυτης να ενισχυσει το σημα στην εισοδο του.
β] Η μεγιστη σταθμη εξοδου του.Μετρaτε σε dbμV.
Το καλωδιο Ειναι τοΑ και το Ω . Θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψη, οτι η τηλεοραση οσο ακριβη και αν ειναι, ειναι [εξαρτημα] του καλωδιου. Πρεπει λοιπον το καλωδιο να επιλεγεται πολυ προσεκτικα .
Παραμετροι καλωδιων α] Απωλειες - Οι απωλειες μετριουνται σε db/100μ/ 850MHZ για τηλεοπτικη συχνοτητα η 2150MHZ για δοριφορικη συχνοτητα . Ειναι λογικο οτι πρεπει να προτιμωνται καλωδια με τις μικροτερες δυνατες απωλειες.
β] Θωρακιση Ενα [τοποθετημενο] καλωδιο εκπεμπει η λαμβανει [γινεται το ιδιο κεραια] με πολυ δυσαρεστα αποτελεσματα στα καλωδιακα δικτυα. Ειναι λοιπον απαραιτητο να εχει υψηλη θωρακιση,[συντελεστη απομονωσης].
Ενα καλο καλωδιο παρουσιαζει συντελεστη απομονωσης μεγαλυτερο των 85db.
γ] Μηχανικη αντοχη- Σε ενα καλο καλωδιο η αποσταση του κεντρικου αξονα [ πολου] διατηρειται σταθερη σε ολο το μηκος του καλωδιου,απο την θωρακιση [ μπλενταζ] . Οταν η αποσταση αυτη δεν ειναι σταθερη, αλλαζει η συνθετη αντισταση του καλωδιου με αποτελεσμα τη δημιουργια στασιμων κυματων [κομβοι η κοιλιες ]. Ενα φασμα, δηλαδη καναλιων που πρακτικα πρεπει να ειναι σταθερο,στην αλλη ακρη του καλωδιου μπορει να παρουσιασει ορισμενα καναλια ποιο ενισχυμενα εναντι των αλλων η πολυ πιο πεσμενα. Ακομη κατα την τοποθετηση του καλωδιου να μην καμπτεται σε ορθη γωνια [δημιουργια στασιμων ] αλλα να τοποθετειται συμφωνα με τις οδηγιες του κατασκευαστη ως προς την επιτρεπομενη ακτινα καμψης. Τελος η ενωση δυο ομοαξονικων καλωδιων γινεται παντα με βυσματα τυπου F και μουφα F/F.
δ] Η ποιοτητα υλικου.- Η παραμετρος αυτη αναφερεται στο ποσο γρηγορα ενα καλωδιο η μια κεραια φθειρονται στο χρονο. Απο την ποιοτητα του εξωτερικου περιβληματος εξαρταται ποσο θα αντεξει το καλωδιο,και απο την ποιοτητα των πλαστικων μερων ποσο θα αντεξει η κεραια.
Ενα κακης ποιοτητας περιβλημα πολυμεριζεται πολυ γρηγορα απο την UV ακτινοβολια του ηλιου με αποτελεσμα σε πρωτη φαση να ανεβαινουν οι απωλειες και αργοτερα να παυει εντελως η λειτουργια του.
Στην κεραια τα πλαστικα μερη ειναι κυριως απο PVC με φωτινα χρωματα τα οποια και αυτα πολυ γρηγορα διαβρωνονται απο την UV ακτινοβολια παρουσιαζουν αγωγιμοτητα, ανεβαζουν απωλειες και η κεραια σταματα να δουλευη.
ΥΓ] Εχει αποδειχθει το το μαυρο χρωμα δεν πολυμεριζεται ευκολα. Γιαυτο τα μαυρα καλωδια και τα μαυρα πλαστικα σε μια κεραια αντεχουν για μεγαλο χρονικο διαστημα.
Οι πριζες Πολυ μεγαλο και σοβαρο θεμα. Ειναι το εξαρτημα που στην εξοδο του μας δινει ενα μερος του σηματος απο το δυκτιο, μειωνοντας αντιστοιχα το σημα στο δυκτιο.
Χαρακτηριζεται απο δυο παραμετρους α] Την απωλεια εξοδου ως προς την συσκευη[tv] και
β] την απωλεια ως προς την διελευση του σηματος. Ετσι οσο μεγαλύτερη απώλεια εξόδου έχουμε τόσο μικρότερη είναι ή απώλεια διέλευσης καί αντίστροφα. Δηλαδή με απλά λόγια¨οσο περισσότερο σήμα εξόδου πάρουμε από μία πρίζα, τόσο λιγότερο αφήνουμε στη γραμμή.
Διακλαδωτηρες [ splitters] Εξάρτημα που χρησιμοποιείται πιο συχνά στίς εγκαταστάσεις. Στη βασική του μορφή είναι ένας διαιρέτης ισχύος 1/2. Κάθε διαιρέτης 1/2 μειώνει το σήμα κατά 4 db περίπου. Εχουμε διακλαδωτήρες 1/4 ,1/6, 1/8.
Modulators Συσκευές που παίρνουν σήματα audio/video και τα διαμορφώνουν σε τηλεοπτικό κανάλι.
Demodulators Συσκευές που παίρνουν τηλεοπτικό σήμα και το μετατρέπουν σε σήματα audio/video . πχ. για να δώσουν εικόνα σε monitor που δεν διαθέτει tuner.
Εγκατάσταση κεντρικής κεραίας Με λίγα λόγια: Πολύ καλή ποιότητα καλώδιου,και εαν είναι δυνατό καθέ μια πρίζα να ειναι αυτόνομη [τερματική] για RF/SAT/FM.
Υπολογίζουμε κατόπιν τις απώλιες για να επιλεγεί ο σωστός ενισχυτής.Ξεκινάμε με το δεδομένο οτι κάθε πρίζα θα πρέπει στα RFνα έχει ισχύ της τάξης 65db μίνιμουμ 80db μάξιμουμ.
Ακολούθως υπολογίζουμε τις απώλιες δικτύου προς τα πίσω προσθέτοντας ,την απώλια [κάθε] πρίζας , απώλια συνολικού μήκους καλωδίου μέχρι τον ενισχύτη, την απώλια των σπλίτερ και των φίς. Στις απώλιες αυτες προσθέτουμε και τα 65db που θέλουμε στην πρίζα και έχουμε τις συνολικές απώλιες του κάθε κλάδου.
ΥΓ] Για να εχουμε την καλλίτερη δυνατή διέλευση στο δίκτυο συχνοτήτων SAT-RF-FM , λαμβάνουμε υπόψη την απώλια καλωδίου στους 2150GHz και οχι στα 850MHz.